Verzwakken van journalistiek en verspreiden desinformatie

Door onafhankelijke journalistiek weg te zetten als onbetrouwbaar, en zelf desinformatie te verspreiden, wordt het moeilijker voor burgers om te weten wat de feiten zijn. Daarnaast is het wegnemen van onafhankelijke media een manier waarop autoritaire regimes tegenspraak kunnen smoren.

Alle politici maken gebruik van framing, spindoctors en campagnestrategieën. Autoritaire politici gaan echter nog een stap verder door ronduit onjuiste of verdraaide informatie te verspreiden. Dat gebeurt eerst op persoonlijk niveau, waar ze uitspraken doen die niet waar zijn. Als een extreemrechtse of autoritaire partij meer richting het centrum van de macht beweegt, wordt het spreiden van nepnieuws structureler. Dit start met het bieden van een platform voor eigen informatie, door bijvoorbeeld eigen talkshows of zelfs hele socialmediaplatformen op te richten (bijvoorbeeld Trump’s Truth Social). De tweede stap in het structureel verspreiden van desinformatie is het wegsnijden van media die een tegengeluid kan bieden, zoals de publieke omroep.

Bron: How Democracies Die 

kruis 4

🇺🇸 Verenigde Staten: The Big Lie

Donald Trump (VS) maakte de claim dat de verkiezingen van 2020 gestolen zouden zijn. En met succes: een derde van de Amerikanen gelooft dat de verkiezingen van 2020 gestolen zouden zijn en dat Donald Trump de werkelijke winnaar was. Deze claim heeft veel succes, omdat het vertrouwen in de onafhankelijke journalistiek jarenlang geschaad werd tijdens de termijn van Trump als president. Met Trumps eigen socialmediaplatform, dat veel minder transparante moderatie en meer ruimte om desinformatie te verspreiden, kon deze claim oneindig herhaald worden. Dit heeft hele concrete gevolgen: het vertrouwen in de politiek en journalistiek wordt een stuk kleiner. Maar ook wordt deze desinformatiecampagne gebruikt om strengere kieswetten aan te nemen en de verkiezingen gevoeliger te maken voor partijpolitieke inmenging.

Meer uitleg over The Big Lie

🇳🇱 De score van Nederland daalt op de Press Freedom Index

Journalisten worden bedreigd, de NPO moet worden afgeschaft of in elk geval veel krimpen, en er worden rechtszaken tegen kranten gehouden na kritische artikelen: de score van Nederland daalt op de Press Freedom Index. De persvrijheid kan dus onder druk staan door het wegtrekken van financiering vanuit de overheid, wat bij de publieke omroep het geval is. Maar ook via andere wegen, zoals rechtszaken of intimidatie, kan het steeds moeilijker worden voor de media om kritische berichtgeving naar buiten te krijgen. 

Bron: Press Freedom Index

Zie jij ook dat deze tactieken steeds vaker worden ingezet? Sluit je aan bij de Niet Normaal campagne en strijd mee tegen de normalisatie van extreemrechts.

Scroll to Top